Säännöt
Päivitetty 24.03.2025
1§ Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Joensuun Popmuusikot ry ja sen kotipaikka on Joensuun kaupunki.
2§ Toiminnan päämäärät
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja tukea popmusiikin harrastusta Pohjois-Karjalassa sekä kohottaa sen taiteellista tasoa.
3§ Toimintamuodot
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää konsertteja, kokouksia, juhlia, esitelmä- ja luentotilaisuuksia sekä jäsenilleen opintomatkoja kotimaassa ja ulkomaille, pitää yllä yhteyksiä julkisyhteisöihin taloudellisen tuen saamiseksi elävän musiikin esittämiselle ja järjestää muusikoille harjoitusmahdollisuuksia sekä jakaa apurahoja. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole voiton tai muun taloudellisen ansion hankkiminen siihen osallisille.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys:
- voi omistaa ja hallita kiinteää ja irtainta omaisuutta;
- voi asianmukaisella luvalla harjoittaa kioski- ja ravitsemusliiketoimintaa sekä järjestää myyjäisiä, arpajaisia ja rahankeräyksiä;
- voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja;
- voi harjoittaa alaansa liittyvää julkaisutoimintaa.
4§ Jäsenet
Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä jokainen yksityinen henkilö tai yhdistyksen päämääriä tukeva oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö. Yhdistyksen hallitus hyväksyy uudet jäsenet. Jäsenen on suoritettava vuosittain yhdistykselle jäsenmaksu, jonka suuruudesta päättää vuosikokous. Hallitus on yhdistyslain 14§:ssä mainituin edellytyksin oikeutettu erottamaan jäsenen yhdistyksestä. Erottamispäätöksestä voidaan valittaa yhdistyksen seuraavalle kokoukselle jättämällä yhdistyksen kokoukselle osoitettu valituskirjelmä hallitukselle kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa siitä, kun erottamispäätös on saatettu asianomaisen tiedoksi. Yhdistys voi katsoa jäsenen eronneeksi yhdistyksestä, jos jäsen ei ole maksanut jäsenmaksuaan kuluvan vuoden huhtikuun ensimmäiseen päivään mennessä.
5§ Kunniajäsenet
Yhdistys voi kutsua kunniajäsenekseen henkilön, joka huomattavalla tavalla on tukenut yhdistyksen toimintaa tai jolle yhdistys haluaa muuten osoittaa kunnioitustaan. Kunniajäsenellä on yhdistyksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.
6§ Yhdistyksen kokous
Yhdistyksen kokouksia ovat vuosikokous tai ylimääräinen kokous. Vuosikokous pidetään huhtikuun loppuun mennessä hallituksen tarkemmin määräämänä päivänä. Ylimääräisiä kokouksia pidetään hallituksen kutsusta yhdistyslain 20§:n mukaisesti tai vähintään viiden (5) jäsenen niin vaatiessa ilmoittamansa asian käsittelyä varten. Kokouskutsut toimitetaan sähköpostin välityksellä jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen tai sanomalehti-ilmoituksella viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Suljettua äänestystä käytetään vähintään kahden (2) jäsenen niin halutessa sekä vaaleissa.
Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat
- Kokouksen avaus
- Valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja sihteeri
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Valitaan kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
- Valitaan kaksi ääntenlaskijaa
- Vahvistetaan kokouksen työjärjestys
- Käsitellään hallituksen kertomus päättyneeltä toimikaudelta
- Käsitellään tilikertomus, vahvistetaan tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
- Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tili- ja vastuuvelvollisille
- Hyväksytään hallituksen esittämä toimintasuunnitelma kuluvalle toimikaudelle
- Hyväksytään liittymis- ja jäsenmaksujen suuruus
- Hyväksytään hallituksen esittämä talousarvio seuraavalle toimikaudelle
- Päätetään puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten palkkioista
- Päätetään hallituksen jäsenten lukumäärä
- Valitaan joka toinen vuosi hallituksen puheenjohtaja
- Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle seuraavalle toimikaudelle
- Valitaan tilintarkastaja tai tilintarkastajat ja varatilintarkastaja tai varatilintarkastajat kuluvan vuoden tilejä ja hallintoa tarkastamaan
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
- Kokouksen päättäminen.
7§ Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa kahdeksi vuodeksi valittu puheenjohtaja sekä 7–13 hallituksen jäsentä. Hallituksen jäsenen toimikausi on kaksi vuotta. Hallituksesta on vuosittain erovuorossa puolet. Ensimmäiset erovuorossa olevat ratkaistaan arvalla. Hallituksen jäsenten on oltava yhdistyksen jäseniä. Hallitus valitsee keskuudestaan yhden varapuheenjohtajan. Hallitus nimittää muut tarvittavat toimihenkilöt, jotka voidaan valita myös hallituksen ulkopuolelta. Hallitus nimittää/erottaa toiminnanjohtajan.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä on läsnä.
Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä lukuun ottamatta pykäliä 11 ja 12. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa. Hallituksen kokouksia johtaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Hallitus asettaa alaisuuteensa tarpeelliseksi katsomiaan toimikuntia sekä jaostoja.
8§ Nimenkirjoitus
Yhdistyksen nimen kirjoittaa toiminnanjohtaja tai puheenjohtaja kumpikin yksin tai kolme hallituksen jäsentä yhdessä.
9§ Hallinnon ja tilien tarkastus
Yhdistyksen hallintoa ja tilejä tarkastamaan valitaan vuosikokouksessa vuodeksi kerrallaan vähintään 1 ja enintään 2 tilintarkastajaa ja vähintään 1 ja enintään 2 kaksi varatilintarkastajaa.
10§ Toiminta- ja tilikausi
Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Hallituksen on jätettävä tilit viimeistään kuukausi ennen vuosikokousta tilintarkastajille, joiden on ne lausuntoineen palautettava hallitukselle, vuosikokoukselle esitettäviksi kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.
11§ Sääntöjen muuttaminen
Yhdistyksen sääntöjen muuttaminen tehdään yhdistyksen kokouksessa ja päätöksen on saatava tuekseen 3/4 kokouksessa annetuista äänistä.
12§ Yhdistyksen purkaminen
Yhdistyksen purkaminen edellyttää kahden erillisen, vähintään kolmen kuukauden välein pidetyn kokouksen päätöstä. Päätöksen on saatava tuekseen 3/4 molemmissa kokouksissa annetuista äänistä.
Yhdistyksen purkautuessa perustetaan sen varoilla stipendirahasto popmusiikin harrastelijoiden ja harrastelijaryhmien tukemiseksi.